Ecaterina cea Mare & Potemkin – Simon Sebag Montefiore
Ecaterina cea Mare & Potemkin – Simon Sebag Montefiore
Ecaterina cea Mare & Potemkin reprezintă o ocazie minunată de a afla mai multe lucruri despre istoria Rusiei țariste. Am citit de Montefiore Într-o noapte de iarnă, carte care m-a convins că vorbim de un istoric care poate da un aspect extrem de plăcut rigurozității faptelor, datelor și documentelor. Nu cred că sunt mulți autori care să te determine să citești istorie și asta într-un mod în care devii parte a ei, iar diferențele față de stilul ușor al beletristicii sunt ca și inexistente.
Ecaterina cea Mare & Potemkin abordează riguros Imperiul Rus din secolul XVIII, aflat în continuă extindere, dar și viețile private ale celor doi protagoniși. Este binecunoscută relația de iubire dintre Ecaterina și Potemkin, care a scandalizat societatea contemporană lor prin libertinajul nemaintâlnit. În plus Montefiore confirmă apetitul sexual al împărătesei, probat prin zecile de amanți tineri pe care îi propunea chiar Potemkin. La rândul său Potemkin a fost un mare iubitor al femeilor, un adevărat alai de amazoane, soții de nobili și chiar propriile nepoate constituind cuceririle sale sexuale. Au contribuit la aceasta atât farmecul personal, cât și atracția exercitată de puterea sa care nu cunoștea limite.
Relația împărătesei cu prințul reprezintă un plan mai puțin important al cărții. Pornită la momentul în care Ecaterina, de origine germană, uzurpă tronul soțului său, iar Potemkin era un tânăr ofițer din gardă, aceasta se transformă într-una de respect reciproc și de împărțire a puterii. Potemkin a fost un vizionar al epocii sale, încercând să atragă în teritoriile sudice noi cucerite cei mai buni agricultori și meșteșugari din toată lumea. Pe plan politic Ecaterina și Potemkin dezvoltă o alianță cu Austria, împreună cu care încearcă să cucerească cât mai mult din Imperiul Otoman aflat deja în declin. Constantinopolul reprezintă obsesia ambilor.
Dacă citiți cartea veți înțelege mai bine și contextul internațional de acum. Potemkin a cucerit și dezvoltat Crimeea, crând alianțe cu o parte din tătari și a creat Noua Rusie, noi teritorii pe care le-a stăpânit și condus așa cum a crezut de cuviință. Polonia era un regat aflat sub sfera de influență a Rusiei, care putea impune regi, beneficiind de rivalitățile dintre aristocrația locală. Țările Române apar ca un loc de luptă între ruși și turci, neavând o importanță individuală. Potemkin a fost considerat al doilea împărat al Rusiei, sau cel care adopta toate deciziile sau trebuia cel puțin să fie de acord cu ele.
Ecaterina cea Mare & Potemkin reprezintă o carte obligatorie pentru iubitorii de istorie. Bogat documentată, dar extrem de cursivă, te va face să o citești foarte ușor, ca pe o poveste frumoasă a doi oameni și a împlinirilor lor.
Comentarii
Trimiteți un comentariu